Tussen het geroezemoes in het betonnen pomphuis klinkt zachte muziek, een hypnotiserend deuntje, dat zich eindeloos herhaalt. De geur van wierook kruipt je neus binnen. Een vrouw zit achter een tekentafel te schetsen, met de rug naar je toe. Tegenover haar hangt een oude foto, waar ze af en toe naar opkijkt. Het portret van een man, een familielid? De vloer staat onder water. Zacht licht strijkt over het wateroppervlak en golft zachtjes over de muren. De vrouw kijkt op van haar werk en zegt je gedag. Achter haar op de muur ontwaar je een silhouet van een schip. Wat is het verhaal achter de vrouw, de man en het schip?
 
Kunstproject Junyo Maru, op zoek naar mijn opa
Tijdens de kunstmanifestatie Promesse d'un Voyage maakte ik in augustus 2007 een kunstinstallatie over mijn familiegeschiedenis. Mijn grootvader Flip Verschoor zou tijdens de WOII door de Japanners te werk gesteld worden aan de Pakan Baroe spoorlijn op Sumatra. Hij overleefde het transport niet. Het schip de Junyo Maru, dat de krijgsgevangenen vervoerde, werd per ongeluk door de Tradewind, een schip van de geallieerden getorpedeerd. 5620 mannen kwamen om, waaronder mijn opa Flip Verschoor. In het kunstproject ging ik op zoek naar een opa, die ik nooit gekend heb. Ik zag hem voor me oud en grijs, maar ineens realiseerde ik dat hij 43 was toen hij overleed, even oud als ikzelf in 2007. Mijn opa is verdronken. Hoe is dat... onder water... enkel angst.. of komt er een moment dat er vrede is, dat je rustig wegglijdt tussen de vissen. Ik houd van water, ik word er rustig van. De zee is mijn vriend, toch heeft hij mijn opa vermoord.
 
Radiointerview bij VPRO De Avonden
Op 19 september 2007 zond VPRO De Avonden in het Radiolog van Arnoud de Jong een interview uit met Mieke Siemons over haar project Junyo Maru. Beluister het interview.